Trolltunga – et fjellutspring i Odda May 14, 2019 by adminy

Trolltunga ligger i Skjeggedal i Odda kommune. Dette er et fjellutspring som ligger 1 100 meter over havet. Den har fått navnet sitt fordi den ligner tunga til et troll som stikker ut fra fjellet. Turen opp er i alt 27–28 kilometer lang, og regnes som en utfordrende tur. Pass derfor på at du planlegger turen godt. Til gjengjeld er utsikten er fantastisk og er en tur du ikke kommer til å glemme.

Det første du må planlegge, er hvordan du skal komme deg til Skjeggedal. Først tar du buss til Odda. Det går buss både fra Bergen og Oslo. Reiser du fra Oslo kan du ta Haukeliekspressen, og reiser du fra Bergen går også egne ekspressbusser dit. Fra Odda går det buss videre til Skjeggedal. Om dere er flere som reiser sammen, er det også et godt alternativ å ta taxi.

Overnatting

Siden turen er så krevende, kan det være godt å overnatte i Skjeggedal eller Odda. Da har du flere alternativer. I Odda kan du bo på flotte Hardanger Hotel. Om du heller har lyst til å bo i en boenhet, kan Bakkegata: The Blue House være stedet for deg. Her kan du overnatte i en leilighet. Det er også mulig å overnatte på Odda Camping, en campingplass i nærheten av Odda.

Du kan også overnatte i nærheten av Skjeggedal. Her har du flere alternativer. Ønsker du å bo på et hotell, anbefales Tyssedal hotell. Det nydelige hotellet ligger rett ved Hardangerfjorden, og ser ut som det er klippet rett ut fra et eventyr. Ønsker du å ta med deg hunden, tilbyr Trolltunga Guesthouse dyrevennlige leiligheter. Dette er et godt alternativ om du vil ha litt større plass enn et vanlig hotellrom tilbyr.

Turen til Trolltunga

Når du har valgt sted å overnatte og bestemt deg for hvordan du skal komme deg til Skjeggedal, er det på tide å planlegge selve turen. Dette er en spektakulær tur, og den bør planlegges godt på forhånd. Fordi det er en relativ krevende tur, er det lurt å ha litt erfaring før du begynner turen. Gå noen kortere fjellturer på forhånd, og snakk med noen som har gått turen før deg.

Det er altså viktig å ha med riktig utstyr. Les værvarselet på forhånd, og pakk med deg ekstra klær. Siden turen tar rundt 11 timer er det også viktig å ta med nok mat. Det er flere steder du kan ta en spisepause på veien, men det kan være smart å ta med et sitteunderlag. Det er også lurt å ta med litt sjokolade eller noe annet godt du kan spise underveis.

Ruten til Trolltunga

Nå som du har pakket sekken, er du klar til å begynne på selve fotturen. Du begynner gåturen ved Mågelitoppen. Denne ruten er merket tydelig med T-er. Herfra går du østover helt til du kommer til Trolltunga. Selv om stien er tydelig merket, er det fint om du har med eget kart og kompass. Merk av på kartet hvor du skal gå, så er det lettere å følge ruten.

Etter en lang fottur er du fremme med Trolltunga. Pass på at du har tatt med et kamera, for her er det en nydelig utsikt. Ta deg god tid til å nyte den! Det er også mulig å gå ut på selve Trolltunga for å få en enda bedre opplevelse. Gjør du det må du være forsiktig. Det er nemlig ganske langt ned. Fjellutspringet ligger som nevnt 1 100 meter over havet.

Andre opplevelser i Tyssedal

Selv om du har mest lyst til å få med turen opp til Trolltunga, har området også andre fine opplevelser å by på. Om du tar turen til Tyssedal, kan du få se et lite stykke industrihistorie. Dette området var viktig for utviklingen av stålindustrien i Norge. Det var faktisk så viktig at industriarven fra dette stedet ble foreslått til å komme på UNESCOs verdensarvliste. Det kan være spennende å se.

Fantastiske Trolltunga

Etter å ha lest denne artikkelen, er du klar for å reise til Skjeggedal og gå til fantastiske Trolltunga. Du har fått informasjon om hvordan du kan komme deg dit, og forslag til overnattingssteder flere steder. Du har også fått noen tips til selve turen opp til Trolltunga og andre ting du kan oppleve i nærheten. Da gjenstår det bare å ønske deg en god tur til Trolltunga. Nyt utsikten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *