Romsdalseggen – en fjelltur for de spreke May 14, 2019 by adminy

Noen fjellturer er mer imponerende enn andre, og turen som går over 10 kilometer lange Romsdalseggen er utvilsomt én av dem. Vakkert plassert mellom Åndalsnes og Venjesdalen, får du her utsikt over vakkert norsk landskap – ulikt noe annet du har sett tidligere. Fra denne fjellryggen kan du se flere flotte fjell og daler fra over tusen meters høyde. Dette er ikke fjellet for deg med høydeskrekk, hvis ikke du er ute etter en utfordring da.

Det er tre forskjellige ruter å velge mellom dersom du ønsker å utforske Romsdalseggen, og du kan her velge vanskelighetsgrad etter hva som passer deg og turfølget ditt best. I denne guiden vil vi se nærmere på disse, slik at du kan få et bedre innblikk i hvilken rute som vil passe best for deg. Du vil også finne spennende fakta om fjellryggen, og kunne lese andre nyttige tips vi har til deg.

Om Romsdalseggen

Romsdalseggen er en såkalt tinderekke, eller fjellrygg, som strekker seg mellom Åndalsnes og Venjesdalen i Rauma kommune, som er idyllisk plassert i Møre og Romsdal fylke. Dette er en fjellrygg som består av en rekke fjelltopper, helt nederst i Romsdalen. Du vil kunne komme deg til Romsdalseggen fra både Isfjorden, Venjesdalen og Åndalsnes. Fjellryggen er omtrent 10 km lang, så dette er en god dagstur for deg som er ute etter en liten utfordring.

Den høyeste toppen på Romsdalseggen er Blånebba, som ligger hele 1 320 meter over havet. Dette er også den mest østlige toppen på fjellryggen. Om vi beveger oss vestover langs ryggen, finner vi både Høgnosa, Mjelvafjellet og Nesaksla. Rundt Romsdalseggen kan du nyte synet av både Trollveggen, Trolltindan, Romsdalshornet, Venjetindan, Kongen, Bispen og Dronninga. Det er også mulig å se Trollstigen helt innerst i Isterdalen. Her er det er flott skue som venter!

Vakker utsikt

Foruten de nevnte fjellene som omkranser Romsdalseggen, har du utsikt mot Molde og Norskehavet i vestlig retning. I tillegg går fjellryggen parallelt langs den nedre delen av Romsdalen, slik at du kan se Rauma elv i bunnen av dalen, som er omtrent 1 000 meter nedenfor. Det er ikke rart denne vakre utsikten tiltrekker seg mange mennesker hvert år, og er et svært populært turområde store deler av året.

Den flotte utsikten er nok også mye av grunnen til at mange turister tar turen til Romsdalen, da norske fjell er en viktig årsak til at turistene kommer til landet våret i det hele tatt. Ta gjerne med deg en kikkert i ryggsekken, slik at du kan nyte den flotte utsikten best mulig. Det anbefales naturligvis å dra hit på dager med fint vær, da dette vil gi ekstra flott utsikt.

Tre ruter

Det som er så flott med Romsdalseggen, er at ruten kan tilpasses etter dagsformen eller humøret. Det er nemlig tre ulike ruter eller utgangspunkter for turen. Disse tilrettelagte rutene markedsføres som følger: «Romsdalseggen via Mjelvakaret», som er den letteste varianten. Denne passer også for barnefamilier som legger ut på tur. «Romsdalseggen komfort» er middels vanskelig/utfordrende, og inkluderer partier med litt klatring. Denne passer best for deg som er på tur uten barn.

Den siste, og uten tvil mest utfordrende ruten, er «Romsdalseggen ekstrem». Dette er en nokså krevende rute som byr på bratte stigninger langs den sydlige ryggen av Blånebba. Stiene er tilrettelagt best mulig, og du vil finne varder omtrent hver femtiende meter. Det er også satt opp gjerder av kjetting på de mest bratte partiene, slik at du kan holde deg fast. Det aller vanligste utgangspunktet for turen går fra Venjesdalen.

Turisme til Romsdalseggen

Siden 2009 har reiselivsnæringen i Romsdalen markedsført Romsdalseggen ganske omfattende. Dette har de gjort i samarbeid med Den norske turistforening, og sammen har de tilrettelagt og merket stier, satt opp varder og lignende. Dette har gitt resultater, da turområdet har blitt mer attraktivt for folk flest. I 2015 ble det registrert så mange som 14 000 besøkende på Romsdalseggen – både norske og utenlandske turgåere. Det er ganske mange folk!

Oppsummering

Romsdalseggen er en fjellrygg som ligger i overkant av 1 000 meter over havet. Vakkert plassert i Møre og Romsdal er dette en tur som egner seg for deg som ønsker fantastisk utsikt. Ettersom det finnes tre forskjellige ruter, og alle disse har ulik vanskelighetsgrad, er dette en tur som kan gjennomføres av de fleste – til og med barnefamilier. Turen er ca. 10 kilometer lang, så pakk med deg nok mat og utstyr. God tur!

One thought on “Romsdalseggen – en fjelltur for de spreke”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *