Gaustatoppen – Norges mest spektakulære utsikt May 14, 2019 by adminy

Gaustatoppen er et flott fjell som ligger i Tinn kommune i Telemark. Fjellet strekker seg også delvis til Tuddal som ligger i Hjartdal kommune. Er du i dette området og er glad i fjellturer, bør du ikke la muligheten gå fra deg. Dette er et fjell med spektakulær utsikt og spennende muligheter. Kommer du deg til toppen, kan du se både fjell og hav så langt øyet kan se.

Dette norske fjellet ble for første gang besteget i 1810, da Jens Esmark og Christen Smith, henholdsvis geolog og botaniker, dro ut på en vitenskapelig ekspedisjon i august måned. På denne tiden lurte folk på om «Gausta» muligens var Norges høyeste fjell (noe som ikke er tilfelle). Les videre om du vil vite mer om fjellet Gaustatoppen og hvordan du kommer deg dit på en tryggest mulig måte.

Om Gaustatoppen

Det er kanskje ikke så rart at enkelte trodde Gaustatoppen var Norges høyeste en gang i tiden, ettersom det er hele 1 883 meter over havet (Galdhøpiggen slår dog denne høyden med god margin). Vakkert beliggende like ovenfor Rjukan i Telemark, er dette et fjell som har mange besøkende hvert år. På toppen av fjellet finner du et telekommunikasjonstårn som er hele 68 meter høyt, som gjør at strukturens høyeste punkt er 1 951 moh.

På folkemunne kalles ofte fjellet for «Gausta», et ord som mest sannsynlig stammer fra det gammelnorske ordet «Gausstod» som betyr noe sånt som «strømmende vann» og «båtstø». Dette kan kobles til en gård, som vannet fra Månelva i sin tid ofte oversvømte. Denne gården lå like nedenfor Gaustatoppen. Etter at Jens Esmark og Christen Smith besteg fjellet for første gang i 1810, har mange fulgt i deres fotspor.

Å komme seg opp til Gaustatoppen

Dersom du planlegger å begi deg ut på en tur opp til Gaustatoppen og tårnet som ruver på fjellets høyeste punkt, bør du sette av god tid. Fra dalbunnen og hele veien opp til toppen, er det omtrent 1 600 meter. Du kan komme deg til fjelltoppen ved å kjøre fra Rjukan til Gaustablikk og høyfjellshotellet der, hvor du kan parkere bilen ca. 1 200 meter over havet.

Om du ikke er så god til bens, eller bare har dårlig tid, kan du alltids komme deg opp ved å ta Gaustabanen, en kabelbane som er åpen basert på sesong. Denne frakter deg fra Langefonn som er ved foten av Gaustatoppen, og tar deg hele veien til toppen. Her kan du nyte Norges beste utsikt sammen med hele familien, eller alene om du foretrekker det. Sett av god tid til å nyte utsikten!

Norges beste utsikt venter på deg

Om vi måler utsikt etter areal øyet kan se, har Gaustatoppen Norges største/bredeste utsikt. Når forholdene ligger til rette, kan du faktisk se et område på vanvittige 60 000 kvadratkilometer. Til sammenligning har Danmark et areal på 43 000 kvadratkilometer. Her får du virkelig utsikt så langt øyet kan se, bokstavelig talt. Besøk derfor fjellet i klarvær for best mulig utsikt, dersom dette er en viktig faktor for deg.

Når vi først snakker om utsikt, kan vi også nevne at Gaustatoppen har en av Norges høyeste topper, i hvert fall om vi regner med primærfaktoren som er på hele 959 meter. Sekundærfaktoren er på 94,4 meter, og dermed den tolvte lengste i Skandinavia. Her kan du glede deg over Norges lengste siktlinje, som er på hele 199,3 km. Du kan se Gaustatoppen fra hele 119 norske kommuner. Imponerende, eller hva?

Geologi og terreng

Gaustatoppen er stort sett bestående av kvartsitt, som er omdannet sandstein fra prekambriumtiden (jordklodens urtid). Du vil merke at det meste av turstien vil være i steinete terreng, også med en del løs steinmasse. Det er imidlertid også grønne områder på fjellet, så her kan du oppleve alt det beste norsk natur har å by på. Pass på at du har på deg tursko som gir god støtte til anklene i det ujevne terrenget.

Oppsummering

Gaustatoppen er et imponerende skue, enten du står på toppen eller bunnen av fjellet. Dette er nemlig et fjell som er hele 1 883 meter over havet, og som gir deg Norges største utsikt (målt i areal synlig for øynene). Du kan se langt fra denne fjelltoppen, spesielt om du går der i finvær. Du kan komme deg til toppen til fots, eller ta Gaustabanen, en kabelbane som tar deg til topps på kort tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *