Fjellvettreglene – sikkerhet på tur May 14, 2019 by adminy

Etter en rekke ulykker og dødsfall i den norske naturen på 40-tallet, ble «Fjellreglene» innført påsken 1950. Påsken i 1967 ble på nytt en høytid preget av ulykker i den norske fjellheimen, og Den Norske Turistforening og Røde Kors satte i gang kampanjen «Velkommen til fjells, men ta ansvaret selv». Fjellreglene endret navn til Fjellvettreglene, og har siden blitt en viktig del av pensum og kulturarv i Norge.

Mye er endret siden den gang. Turgåere har mer kunnskap og annet utstyr enn på 50-tallet. Derfor har Den Norske Turistforening og Røde Kors revidert fjellvettreglene. Oppdateringene gjelder for alle sesonger og kan brukes til planlegging av både korte og lengre turer. Godt fjellvett er alfa og omega, og handler ikke bare om hva du skal pakke i sekken, men også om å ha et bevisst forhold til naturen.

Fjellvettreglene

Fjellvettreglene er et «must» å kunne om du skal ferdes i den norske naturen. Værforhold kan endres fort, og situasjoner kan oppstå. Har du tatt dine forholdsregler, så er du på tryggere grunn. Tar vi for oss den første fjellvettregelen, så sier den at du skal planlegge turen og melde fra hvor du går. Med planlegging menes at du skal velge en rute etter evne, ha god informasjon om området og lytte til erfarne fjellfolk.

Tilpass turen etter evne og forhold, sier den andre fjellvettregelen. Her gjelder det å vise respekt for været og gjøre løpende vurderinger av forholdene. Det beste er å foreta turen sammen med andre, da du alene er mer utsatt om det skulle skje noe. Å legge ut på langturer uten erfaring, er heller ikke å anbefale. Studer allemannsretten og plikter du har ute i naturen, og ta hensyn til andre turgåere!

Ta hensyn til vær- og skredvarsel

Uavhengig av årstidene, sommer som vinter, skal du alltid sjekke værvarselet og eventuell snøskredfare i området du skal ferdes. Været kan skifte fort, så hold deg oppdatert på Yr.no, Storm.no eller Varsom.no. Ta dine forholdsregler knyttet til aktuelt varsel, og velg enkle ruter og terreng ved utfordrende værforhold. Deretter bør fjellvettregel nummer fire følges: Vær alltid forberedt på uvær og kulde, også på korte turer. Ta med ekstra klær, utstyr, mat og drikke!

Fjellvettregel nummer 5 sier: Bring nødvendig utstyr for å kunne hjelpe andre og deg selv. Utstyret avhenger av årstid. For å klare deg en natt ute på vå vinterstid, trenger du sovepose, underlag, vindsekk og spade. Reflekslykt, hodelykt og mobiltelefon gjør også eventuelt søk enklere for letemannskap. Førstehjelpsutstyr gjør at du kan hjelpe deg selv og andre. I terreng med skredfare, bør du ha med søkestang, spade og sender/mottaker. Pakk smart!

Ta trygge veivalg – kjenn igjen skredfarlig terreng og usikker is

Kjenn området og gjør gode veivalg for å unngå skred. Heng høyere enn fem meter og brattere enn 30 grader, forbindes med skredfare. Selv om du fysisk beveger deg i flatt terreng, kan dette utløse skred i heng over deg. Vit også at et skred strekke seg tre ganger lengden til høyden på henget. Vær også oppmerksom på skavlbrudd når du ferdes på en fjellrygg, og unngå trange bekkedaler. Vær forsiktig på iset vann!

Regel nummer 7 sier: Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er! Den norske fjellheimen er stor, og du kan enkelt gå deg vill. Ha derfor alltid kart og kompass i sekken. Følg med på kartet, selv når du går på oppmerket rute. Slik får du også en rikere turopplevelse, og kan navngi topper og områder du befinner deg i/på/ved. Du kan også benytte deg av GPS eller andre elektroniske apparater. Husk ekstra strømkilde!

Vend i tide, det er ingen skam å snu!

Dette er en regel vi alle kan utenat, og som kan brukes i mange sammenhenger. I naturen er regelen et absolutt «must». Ferdes du i den norske naturen, må planen revurderes fortløpende. Ha alltid en plan B, og velg den lenge før du blir sliten. Ha alltid i tankene: har forholdene endret seg? Viser jeg eller noen i følget problemer med å gjennomføre turen? Bør du snu? Husk, det er ingen skam å snu.

Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

Spar på kreftene og søk ly om nødvendig, sier den siste fjellvettregelen. Farten må alltid avpasses til de svakeste i gruppen. Pass alltid på at hele turfølget henger med. Ta regelmessige pauser med mat og drikke. Under anstrengelse trenger kroppen mer væske, og regelmessige drikkepauser er viktig. Sterk vind gjør at du anstrenger deg mer, så ikke vent med å søke ly til du er utslitt. Bruk vindsekk eller grav deg ned i snøen i tide!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *