Besseggen May 14, 2019 by adminy

Jotunheimen er et fjellområde i det sentrale Sør-Norge kjent for majestetiske fjell og vakker natur. Med et areal på rundt 3 500 kvadratkilometer er det kanskje et av de mest populære turområdene i Norge. Her finner du blant annet de høyeste fjellene i Nord-Europa, Galdhøpiggen (2 469 m) og Glittertinden (2 457 m). Det finnes mange oppmerkede turer å velge mellom, men en av de mest populære turene går over Besseggen.

Hvert år mellom juni og oktober kommer mange tusen besøkende fra inn- og utland for å gå denne ruta, og tallet har vert jevnt stigende de siste årene. Turen er ca. 14 kilometer lang, og beregnet tidsbruk er rundt åtte timer med over 1 300 meter stigning. Noen bratte partier underveis gjør at turen regnes som moderat krevende, men ikke verre enn at også barn og spreke eldre kan gjennomføre den.

Overnatting

Besseggen er ikke en rundtur, den gjennomføres fra et startpunkt til et annet endepunkt. Disse punktene er Memurubu og Gjendesheim. Gjendesheim regnes av mange som basen for turen, her har DNT to turisthytter med totalt 300 sengeplasser. Gjendesheim Turisthytte er den nyeste og største av disse med betjening fra 16. februar til 6. oktober som serverer en lekker middag basert på lokale råvarer for de som vil ha litt luksus etter turen.

Valg av overnattingssted er naturlig å ta basert på hvilken retning du går ruten – også ved Memurubu finnes overnattingsmuligheter. Memurubu Turisthytte har 150 sengeplasser, og serveres både frokost og treretters middag til sultne fjellvandrere. For de som ønsker en enklere og rimelige standard er telting et bra alternativ. Ved Memurubu og Besseggen Fjellpark Maurvangen er det godt tilrettelagt for camping. Sistnevnte tilbyr også 26 utleiehytter for de som vil ha sitt eget sted.

Transport

Gjendebåten står klar hele sesongen fra juni til oktober for å frakte deg mellom Gjendesheim og Memurubu. Merk at den kan være lurt å kjøpe billett på forhånd for å komme med på ønsket avgang, da det som tidligere nevnt er mange tusen mennesker som ønsker å oppleve Besseggen i løpet av sommeren og spesielt i helgene er trykket høyt. Bookingen pleier å åpne allerede i januar så med litt planlegging skal det gå bra.

Gjendebåten har syv daglige avganger, så husk sjekk rutetabell nøye og noter siste avgang dersom du starter turen fra ditt overnattingssted. Det anbefales forøvrig å ta båten til valgt startpunkt så du kan gå i ditt eget tempo. Prisen er 160 kr for en voksen og 80 kr for barn under 15 år, det blir også noen tillegg i prisen om du ønsker å ha med hund eller friluftsutstyr som sykkel eller kajakk.

Memurubu – Gjendesheim eller Gjendesheim – Memurubu?

Det er altså tilrettelagt med både overnattingssteder og båttransport slik at det er like lett og tilgjengelig å starte både ved Memurubu og Gjendesheim. Det er opptil deg å velge hvilken retning du vil gå ruten i. Det mest populære alternativet som den store majoriteten velger er likevel å gå Memurubu – Gjendesheim. En årsak er at det er flere overnattingssteder i Gjendesheim og det er praktisk sett enklere å starte med båtturen.

Hovedårsaken for mange er likevel at selve eggen, den mest krevende og bratte delen av turen, virker lettere å forsere klatrende oppover som gir en bedre følelse av kontroll. Velges Gjendesheim som utgangspunkt ankommer du eggen ved det høyeste partiet og må dermed gå kanten nedover. Det er fullt mulig å velge dette også, men du må selv vurdere hva som passer deg best og hva du er fortrolig med.

Fantastisk utsikt

Uansett hvor du starter byr turen på fantastiske utsikter over Jotunheimen. Det starter bratt men når du er kommet litt opp i høyden veksler det fint mellom bratte og slake partier hvor du får senket pulsen igjen og bare kan nyte de vakre omgivelsene. Selve eggen ser verre ut fra avstand enn når du er nær nok til å faktisk bestige den, og alle kommer seg opp (eller ned).

Husk gode sko!

Det er altså greit å planlegge turen litt i forkant grunnet begrenset plass og stor popularitet, men når hytte og båt er booket er det bare å begynne å glede seg til en turopplevelse utenom det vanlige. Ellers er det lurt å pakke for både sol og regn, ha godt fottøy og gjerne staver dersom du trenger å skåne beina litt. Ha med rikelig med proviant og ikke minst, husk kamera!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *